Screpy: SEO оптимизация без нерви и объркване

Мисля, че няма собственик на сайт или онлайн магазин, който да не е слушал до втръсване за SEO (оптимизация за търсещи машини) и да няма поне смътната представа, примесена със значителна доза притеснение, че този тип оптимизация е важна за неговия бизнес, но същевременно да не знае откъде да подхване нещата. На практика под шапката на акронима SEO са събрани толкова различни фактори, че никой не е в състояние да ги следи сам всичките.

През последното десетилетие на пазара се появиха множество инструменти, чиято задача е да автоматизира събирането на информацията, свързана с представянето на сайтовете в търсещите машини и да поднася тази информация в концентриран вид пред погледа на SEO експерта.

Примери за подобни инструменти/услуги са Ahrefs, Semrush, SEO Power Suite и десетки други. Идеята, която ги обединява е, че когато всичката информация и всичките индикатори са събрани на едно място, собственикът на сайта (или натоварения със задачата да извършва SEO задачи служител) ще може по-лесно и целенасочено да изпълнява своята работа и да подобрява класирането на сайта.

Всички от изброените инструменти са изключително мощни и аз самият боравя редовно някои от тях, макар и да не използвам пълния им набор възможности (Ahrefs ежеседмично, SEO Power Suite — по-рядко). Ако сте запознати с начина им на работа, използвате ги редовно и постигате своите резултати, това е наистина прекрасно и няма нужда да четете по-нататък; полза от настоящата статия ще имат само онези собственици на сайтове и онлайн магазини, които са претрупани с информация и не се чувстват достатъчно мотивирани да работят по SEO.

Какво не е наред

Винаги съм имал вътрешното усещане, че подходът на популярните SEO инструменти към проблема е погрешен — поне от гледната точка на потребител като мен, който ги използва помежду другото, паралелно на всички останали задачи, с които е натоварен. И понеже съвсем наскоро ми попадна един различен SEO инструмент — Screpy, предметът на настоящата статия — мисля, че вече мога да докажа, че има и по-добър начин.

Трите популярни SEO софтуера, които изброих по-горе, както и много други подобни на тях, работят общо взето по еднакъв начин: най-напред изискват от потребителя да въведе адреса на своя сайт, след което го обхождат изцяло (или доколкото могат, в рамките на ограниченията за брой сканирани адреси в безплатната версия или избрания абонаментен пакет) и предоставят накуп всичката намерена информация: дефицитите и проблемите на всяка страница и под-страница на вашия сайт. От вас се очаква да решите всички проблеми и да заличите всички дефицити, докато през нормалния ви мозък протича съвсем разбираемия импулс да се свиете на кълбо и да се наплачете.

Тези инструменти се опитват да индустриализират „производството“ на SEO и да подредят работата на конвейер — поточна линия от еднообразни операции: избери ключова дума, разнеси я по H1-H6 таговете, употреби я еди-колко си пъти в текста, сложи я в контекст в meta description, избери друга ключова дума, повтори всичко отначало.

Ето няколко примера за потребителски интерфейси на SEO инструменти, които според мен са в състояние да претоварят с информация и най-коравия SEO експерт:

Справка за органичния трафик, генерирана от Ahrefs Site Explorer
Справка за органичния трафик, генерирана от Ahrefs Site Explorer
Справка SEO оптимиране SEO PowerSuite WebSite Auditor
Справка за SEO оптимирането на конкретна страница, генерирана от SEO PowerSuite WebSite Auditor
Справка Semrush Domain Analytics
Справка за общото състояние на домейна от Semrush Domain Analytics

Общото (плашещото?) между тези и много други инструменти за SEO е, че те ви бутат направо в дълбокия край на басейна и очакват от вас да доплувате сами до стълбичката. Безспорно е, че с тяхна помощ ще можете да свършите много задачи и да ги изпълните много добре, но само ако наистина знаете какво правите и какво искате да постигнете. Ако имате и други важни задачи — като например да си движите бизнеса — по мое мнение повечето съвременни SEO инструменти са безполезни, понеже очакват от вас да им посветите цялото си време.

Струва ми се, че грижата за SEO и контролирането на резултатите не би трябвало да бъде бинарна опция. Мисля си, че подходът към SEO, реализиран в Screpy, може да ви помогне да излезете от това бинарно състояние и да преминете към нещо, което ви е по-познато: възможността бавно и търпеливо да полагате усилия в определена посока, докато постепенно количествените натрупвания преминат в качествени изменения (според доктрината на диалектическия материализъм) или ако предпочитате практически аналогии — по същия начин, по който се яде слон с нож и вилица: бавно и на малки хапки, докато свърши. Уверен съм, че като собственик на малък бизнес, този подход към задачите ви е много добре познат и е в основата на всичкия ви успех.

Какво представлява Screpy

Screpy е инструмент, който следи автоматично следните групи параметри:

  • работоспособността на вашия сайт (дали е достъпен винаги, или има периоди, през които не се отваря), каква е неговата скорост на реакция (колко бързо след като вашият браузер отправи заявка, получава първия отговор), кога е регистриран и кога изтича домейнът; разполага ли с валиден SSL сертификат;
  • машинна четимост на вашия сайт (дали неговият код отговаря на стандартите на W3C, с които всички „добри граждани на Интернет“ се съобразяват);
  • скоростта на зареждане на посочени от вас уеб страници (файлов размер, време до първоначално изчертаване, време до интерактивност, време за окончателно зареждане);
  • наличието на технически грешки и проблеми, които затрудняват или правят невъзможно сканирането на вашия сайт от търсещи машини;
  • класирането на вашия сайт по избрани от вас ключови думи.

На база параметрите, които следи, AI алгоритъмът на Screpy изготвя автоматично предписания и дава насоки какво трябва да се подобри в работата, оформлението и съдържанието на сайта, така щото неговото комплексно поведение да кореспондира на възприетите в SEO индустрията разбирания за качество.

За да направи постигането на оптимален резултат постижима задача, Screpy разбива тези предписания на малки, лесни за изпълнение фрагменти, и предварително оценява тяхната относителна тежест в постигането на оптимален SEO резултат (100%).

Именно в това по-горе се крие гениалната простота на тази услуга и причината да ми допадне толкова много. Вместо да ви засипе с всичката налична информация и да ви остави да се оправяте с нея както намерите за добре, Screpy разбива проблема (незадоволителен SEO резултат) на миниатюрни фрагменти, чието решение може да бъде реализирано на части, без да отнема много време накуп. Ако днес разполагате само с 10-20 минути, можете да ги използвате за разрешаване на някоя от тези малки задачи и да знаете, че след положеното усилие общият условен SEO резултат на вашия сайт ще се повиши (примерно) с 2%.

Другото, което Screpy прави по различен от повечето популярни SEO инструменти, е начинът на първоначално набиране на информация за проекта. Като правило, при стартирането на нов SEO проект, повечето инструменти като споменатите по-горе Ahrefs, Semrush и SEO Power Suite ще ви попитат за URL адреса на сайта и ще го обходят изцяло наведнъж. Съответно, информацията за грешките и проблемите, която ще ви изсипят няколко минути или часа по-късно, ще бъде всичката възможна информация — вероятно стотици или хиляди грешки или предупреждения, разхвърляни между десетки, стотици или хиляди страници.

Screpy подхожда по различен начин. Въпреки че също може да се настрои да обходи целия проект, настройката за това е изнесена на друго място и не е активирана по подразбиране. Освен ако познавате в детайли начина му на работа и знаете къде да отидете да промените настройката, при създаването на нов проект Screpy ще сканира автоматично само заглавната страница на сайта и ще ви позволи ръчно да добавите URL адресите на страниците, които искате да анализирате за грешки и да следите за работоспособност, време за отваряне и Pagespeed резултат.

На пръв поглед това вероятно ви изглежда противоинтуитивно: как ще оправите целия си сайт, ако най-напред не сканирате всички страници, за да откриете всички грешки?

Но ако се замислите, ще си дадете сметка, че не всички страници в сайта са ви еднакво важни. Заглавната страница, няколко категорни страници, още няколко (десетки) продуктови страници и страницата за чекаут вероятно са най-важните във вашия онлайн магазин, понеже най-вероятно и за вашия бизнес, както за всички останали, важи принципът на Парето: 80% от продажбите идват от 20% от продуктите.

Индивидуализираният подход, който Screpy ви предлага, ви позволява да съсредоточите усилията си върху откриването и отстраняването на проблемите именно на най-важните за вашия онлайн бизнес места. А ефектът от отстраняването на повечето проблеми (например, счупена връзка във футера на сайта), които Screpy ще ви помогне да забележите на най-важната ви продуктова страница, ще се разпростре върху всички страници в сайта, понеже футерът се повтаря на всяка страница.

Screpy — поглед отвътре

Подходът по отношение на поднасяната информация (less is better) намира своето изражение и в интерфейса на Screpy. След като създадете нов проект и изчакате услугата да сканира сайта (обичайно отнема 3-4 минути), можете да разгледате моментното му състояние в таблото Overview.

Screpy: панел Overview
Screpy: панел Overview

Тук получавате синтезирана информация за състоянието на сайта, подредена по важност. В горната част на таблото са текущата оценка на SEO състоянието, Pagespeed резултатът и средната позиция по ключови думи (на приложената картинка това поле е празно, понеже ползвам демо проект). Под тях в графичен формат се показва хронология на здравето на сайта при всяка периодична проверка. Pagespeed резултатът е в зелено, SEO резултатът е в синьо, а червената линия показва броя на маркираните проблеми в сайта.

По-надолу има каре, което посочва типовете грешки и проблеми, за които следи Screpy, както и дали има грешки от даден вид. Както се вижда от справката, имаме проблем с H1 тага на една от страниците. Ако кликна върху грешката, ще видя обяснение на проблема:

Screpy табло: проблем с H1 tag
Screpy ми обяснява накратко значението на този проблем.
Бутонът More Details сочи към техния сайт и дава още подробности.

Още по-надолу има каре с разбивка на параметрите на Pagespeed рейтинга и оценките по четирите критерия, които Google Lighthouse следи (Pagespeed, SEO, Best Practices, Accessibility).

Последното каре в началната страница е Issues — списъкът с грешки и проблеми, намерени от Screpy, подредени по приоритет (висок/среден/нисък). Зеленият бутон How to fix вдясно от всеки елемент на списъка отваря страница с подробно описание на проблема, както за H1 tag not found по-горе. Ето какво например ни обяснява програмата за най-значимия проблем:

Add the <!DOCTYPE html> declaration

Screpy табло: DOCTYPE declaration
Ако досега не сте знаели каква е функцията на DOCTYPE declaration, вече знаете.
Бутонът More Details отново дава подробности в сайта на Screpy.

Дали започвате да виждате елегантността на подхода на Screpy? Вниманието ви се насочва към конкретен проблем, получавате допълнителна информация за неговия характер и насоки за неговото решение, и всичко това е облицовано в една елегантна и приятна за окото работна среда, която ви позволява да се съсредоточите максимално.

Панел Tasks

Ако искаме да се заемем сериозно с решаването на проблемите, намерени от Screpy, трябва да се придвижим до панела Tasks. Той представлява уголемена версия на списъка с проблеми в панела Overview. Можем да филтрираме задачите по приоритет, като кликнем върху бутона All Tasks и изберем High, Normal или Low. Всяка плочка със задача също е clickable.

Таблото на Screpy, панел Задачи
Списъкът със задачи за разрешаване (дължината на страницата е чувствително съкратена)

Ако общият списък със задачи ви изглежда притеснително голям, е време да го оставим на спокойствие и да обърнем внимание на най-важните части на сайта, за което споменах в увода на статията.

Панел On Page

Следващият панел на Screpy се казва On Page и за разлика от панела Tasks, който докладва абсолютно всичко открито като проблем в сайта, тук ще намерите изброени проблеми само за онези страници, които ръчно сте задали да следите:

Screpy панел On Page

Както виждате на картинката, панелът On Page филтрира намерените проблеми по няколко критерия: 

  • Diagnostics е информационен панел. Той показва колко HTTP заявки към сървъра са необходими за зареждането на определена страница и колко шрифта, файлове със скриптове и файлове със стилове се извикват.
  • Syntax информира за грешки и предупреждения, свързани със синтаксиса на HTML файла и стиловете.
  • Keywords показва събраната информация за най-често срещаните ключови думи (единични и в комбинации по две и три думи), както и честотата на тяхното споменаване. Оттук можете да търсите по ключова дума/фраза и услугата ще върне страниците, в които тази дума/фраза фигурира
  • Headings следи за употребата на заглавия (тагове H1 до H6) и показва колко тага от вид има във всяка страница. Твърди се, че Google не се впечатлява от неправилната употреба на H1…H6 тагове, но въпреки това е добре те да се използват правилно и особено H1 да не използва повече от веднъж в рамките на една страница.
  • Canonical показва дали каноничният адрес на всяка страница съвпада с адреса, по който тази страница е била отворена по време на обхождането. Информацията от този панел може да бъде много полезна, ако работите с продукти, които могат да се поместват в различни категории и под-категории: правилната употреба на канонични адреси ще ви подсигури, че Google няма да интерпретира една и съща продуктова страница, заредена през два различни URL-а (напр. example.com/category/product и example.com/category/subcategory/product) като дублирано съдържание.
  • Images показва по колко изображения се съдържат в дадена страница и колко от тях имат или нямат ALT текст и предварително дефинирана ширина и височина в пиксели.
  • Links прави същото по отношение на връзките: колко е общият им брой, колко от тях са вътрешни за сайта и колко сочат навън.

Панел Pagespeed

Въпреки че е поставен едва на четвърто място в навигационното меню, ролята на този панел е много важна. Тук следите как се променя във времето скоростта на зареждане на важните за вашия проект страници. Моментни влошавания на показателите могат да бъдат игнорирани, но ако изведнъж Pagespeed спадне с 20% или времето за зареждане на страницата от 1.8 секунди скочи на 5 секунди, трябва незабавно да вземете мерки.

Screpy панел Pagespeed

Графиката пази информация за хронологията на събитията и може да ви ориентира кога е регистриран съответният спад, което да ви улесни в търсенето на причината (някой е качил огромна снимка в сайта? някой е пипал по настройките на кеширащия модул? някой е човъркал по хостинг сървъра?)

Google постоянно изпраща сигнали, че скоростта на зареждане на сайта е важен фактор при класирането му, така че вероятно ще зареждате често този панел, за да следите дали най-важните страници във вашия сайт имат добър резултат. Не забравяйте да отделяте специално внимание на мобилната стойност на Pagespeed! Напълно е възможно мобилните показатели да се променят независимо от тези на настолната версия на същата страница.

Панел SERP

Чрез панела SERP (ако не знаете как се разшифрова този акроним, той означава Search Engine Results Page) можете да следите резултатите от вашите SEO усилия: как се представят в Google важните за вашия бизнес ключови думи или фрази. За всяка ключова дума Screpy ще ви покаже моментната и най-високата достигана някога позиция в класацията на Google, а под тях ще добави списък със свързани ключови думи, ако разпознае такива.

Screpy табло SERP
Панелът SERP ви помага да следите класирането на важните ключови думи в Google

В дясната част на екрана ще видите и как са подредени органичните резултати на Google. Не забравяйте, че за всяка от тези справки имате настолна (desktop) и мобилна (mobile) справка, както и че Google може да ви класира по различен начин в резултатите от търсения през мобилно устройство или лаптоп/настолен компютър!

Панел SEO

В този панел са групирани техническите фактори, които влияят върху общото SEO представяне на сайта и откритите при тяхното следене проблеми. Информацията е същата, която се вижда в справката Overview и списъкът с проблемите до голяма степен се припокрива с този в справката Tasks. Разликата — доколкото я има — е, че в панела SEO са показани само проблемите, свързани конкретно с оптимизирането за търсещи машини, докато в Tasks ще намерите и общи технически проблеми, ако има такива (например изтекъл SSL сертификат или неработеща връзка към друга страница).

Панел Uptime

Последният (по ред, но не и по важност!) панел е Uptime Report — инструмент за следене на сайта, който има за задача да проверява периодично дали заглавната и допълнително посочените от вас страници се отварят правилно (т.е. връщат HTTP код 200), както и за колко време се изпълнява заявката. Uptime мониторът на Screpy прави проверка на сайта веднъж на 20 минути.

Screpy панел Uptime
Въпреки че в графиката пише, че отчетът е веднъж на 5 минути, проверките се правят през 20 мин.

Следенето на достъпността и времето за реакция на вашия сайт е изключително важно и вие като негов собственик сте длъжни да го контролирате по независим от доставчика на хостинг услугата начин. Особено ако използвате споделен хостинг, най-вероятно дори не подозирате колко често вашият сайт спира да се отваря за минута, две или пет, или се „влачи“ при отварянето за продължителни периоди от време и нервира вашите клиенти (или направо ги отказва да пазаруват от вас).

Аз самият използвам тъкмо 3 различни инструмента за следене на работоспособността на моите сайтове и неколкократно съм писал в блога по темата (За качеството на хостинг услугите; Как разбирам, когато имам проблем с някой сървър?). Ако се чудите, сърчицето в горния десен ъгъл на менюто на този сайт (или менюто Uptime Monitor в мобилната му версия) препраща към статус страницата на едната от следящите услуги, които ползвам (Better Uptime), за да можете да видите качеството на зареждане на сайтовете на хостинга, администриран от мен.

Засега все още нямам наблюдения върху акуратността на Uptime монитора на Screpy, а и дългият интервал между проверките по мое мнение силно намалява ползата от него. Интервал на проверка от 20 минути означава, че на теория може да се пропусне срив на услугата с продължителност до 20 минути, което отговаря на месечен uptime от 99.95%, което е абсолютният минимум, към който трябва са се стремите. Но ако не използвате друг метод за следене на работата на сайтовете си и не искате да плащате за такава услуга, по-добре да използвате Uptime монитора на Screpy, отколкото да продължавате да стоите с вързани очи.

Настройки на проектите

Последният панел на услугата е Project Settings. Оттам можете да включвате и изключвате следните функции на всеки от проектите:

  • Автоматично обхождане на всички страници и автоматично добавяне на новооткритите страници към бъдещите анализи
  • Автоматичен анализ на страниците (в интерес на истината, никъде не е написано с каква честота се извършва този анализ — ежедневно, ежеседмично, ежемесечно? ще направя запитване към Screpy и ако получа полезна информация, ще обновя статията)
  • Uptime монитор
  • Uptime известяване — да получавате съобщения по имейл, ако uptime мониторът регистрира проблем.
  • Автоматично следене на класирането на ключовите думи в SERP, и честота на следенето. Възможните стойности зависят от избрания абонаментен план: за Lite, Pro и Pro+ може да се избере актуализиране веднъж седмично, на 10 дни и на 30 дни. За плановете Advanced и Agency е разрешено и по-често обновяване: веднъж на три дни и ежедневно.

Колко струва Screpy

Понеже засегнахме въпроса с потребителските планове за Screpy, нека да го довършим, като коментираме и цената на услугата. Към момента на писане на тази статия можете да получите достъп до Screpy по два начина: чрез месечен абонамент или чрез закупуването на т.н. LTD (Lifetime Deal) достъп — еднократна покупка на талон, която дава право на ползване с фиксиран месечен лимит.

Цената на един LTD талон в момента е $49 (план Pro) или $55 (план Pro+). Разликите между Pro и Pro+ плановете са в месечните лимити и зависят от това къде ще закупите талоните (посочил съм линкове по-долу).

Един талон дава възможността да анализирате до 8,000 (Pro) или 10,000 (Pro+) страници месечно, да следите до 4,000 (Pro) или 5,000 (Pro+) ключови думи и да разпределяте това количество страници и ключови думи между максимум 10 (Pro) или 25 (Pro+) проекта. Можете да закупите по-голямо количество талони и по този начин да увеличите лимитите.

В момента закупуването на LTD талони е изключително изгодно, тъй като цената им се изплаща относително бързо (за по-малко от 4 месеца, сравнено с цената на абонамента за план Pro/Pro+, която е съпоставима като лимити с тези за един LTD талон). Единственото, от което се лишавате при използването на LTD талон, е възможността да обновявате SERP информацията за вашия проект да се обновява по-често от веднъж седмично, която е достъпна само за Advanced и Agency плановете.

Предвид абсурдната разлика в цената между еднократната покупка и месечния абонамент, вероятно се питате къде е уловката?

Уловка няма. Screpy е относително нов продукт (обявен през 2020 г.) и за неговите създатели (наши комшии — фирмата е турска) в момента най-важното е да натрупа критична маса потребители, които да оценят достойнствата на продукта и да го популяризират (каквото правя аз в момента…), да открият и докладват неговите недостатъци, доколкото има такива, и да предложат промени или допълнения в наличните възможности, които да го направят по-удобен и привлекателен за употреба за по-широк кръг потребители.

Предлагането на LTD сделки позволява на разработчика да акумулира финансиране в началния, най-критичен момент от съществуването на проекта, а по-нататъшните разходи по обслужването на LTD клиенти да бъдат поети от следващите клиенти, които ще плащат месечен абонамент.

Напълно е възможно продуктът да не набере достатъчна инерция и разработката му да бъде преустановена, а достъпът до вече наличните услуги — да бъде прекратен. Но съдейки по положителната реакция спрямо Screpy, това е малко вероятно да се случи, и във всеки случай не виждам как ще стане в следващите 4 до 6 месеца, колкото време е необходимо кумулативната цена на най-евтиния абонамент ($9/мес.) да превиши цената на един LTD талон ($55).

Аз лично имам добро предчувствие за съдбата на този проект и затова се запасих с повече кодове, които вероятно ще ми стигнат за всички проекти, които ще реализирам до края на живота си.

Откъде да закупите LTD талони за Screpy

В момента имате три възможности за закупуване на LTD талони за Screpy.

AppSumo Screpy Pro
4,000 кл. думи / 8,000 страници / 10 проекта
$49.- преди 10% отстъпка, т.е. $44.10

AppSumo Plus Exclusive Screpy Pro+
5,000 кл. думи / 10,000 страници / 25 проекта
$55.- преди 10% отстъпка, т.е. $49.10

Dealify Screpy Pro+
5,000 кл. думи / 10,000 страници / 25 проекта
$55.-

Ако не сте пазарували досега от AppSumo, ще получите код за 10% отстъпка от първата ви покупка с регистрирането на профил при тях. Ако вече имате абонамент за AppSumo Plus, също ще ползвате 10% отстъпка.

Ако обаче нямате AppSumo Plus ($99/год.) абонамент и вече сте ползвали първоначалната отстъпка при регистрация за друга покупка, тогава закупуването на Screpy Pro+ план през Dealify ще ви бъде по-изгодно (лимитите на тази сделка са същите като на AppSumo Plus Exclusive сделката и са с 25% по-високи от тези в плана Screpy Pro, срещу само 10% разлика в цената).

В заключение

Screpy е относително нов инструмент, продукт на малка иновативна компания, който предлага различен подход към SEO и може да бъде от полза най-вече на малките онлайн бизнеси, които не могат да си позволят да назначат SEO специалист или да заплащат за тази услуга, а трябва да поемат тази задача паралелно с другите си задължения.

Screpy елиминира стреса от работата по SEO и премахва чувството за безнадеждност пред размерите на задачата, която ви очаква. Услугата ви позволява да се съсредоточите върху най-важните за вашия бизнес страници и ключови думи. Дейностите, които трябва да изпълните, за да постигнете оптимален SEO резултат, се разбиват на миниатюрни подзадачи, всяка от които отнема кратко време за разрешаване. Инструментът допълнително ви помага да насочите енергията си по ползотворен начин, като степенува важността на задачите и оценява индивидуалния приноса от решаването на всяка задача за общото SEO представяне на сайта.

Същевременно, Screpy ви предлага огромно количество ценна информация за SEO. За всеки от проблемите, които програмата открива, ще получите кратко обяснение и връзка към по-подробна статия на съответната тема в сайта на компанията. Техният блог също е пълен с изобилна и качествена информация, която ще ви помогне да напреднете в SEO материята и дори — кой знае? — да започнете да я харесвате.

Повече информация за тази услуга можете да намерите в официалния сайт на Screpy. Задължително разгледайте страхотния им блог; дори да решите да не използвате Screpy, написаното ще ви бъде от полза.

Ако искате да придобиете лични впечатления за възможностите на платформата, можете да получите достъп до демо версия без регистрация и/или да регистрирате безплатен тестов акаунт с активирани всички функции и валидност на достъпа 7 дни.

АКО НАПИСАНОТО ВИ ДОПАДА…

Абонирайте се за моя блог!

Ще получавате съобщение, когато публикувам нова статия. Можете да се отпишете по всяко време.

Email адрес

Подобни статии