За качеството на хостинг услугите

Наскоро мигрирах сайт на мой клиент от един хостинг на друг. Местенето беше планирано отдавна и причините бяха различни, но въпреки че имах своите очаквания за положителния ефект от него, вече мога да го онагледя по много лесен начин. Мисля, че всеки може да отгатне датата, на която осъществих местенето 🙂

Графика TTFB във времето на "водещ" хостинг доставчик и след миграция към друг, не дотам водещ (освен явно с цена/качество).

По хоризонталата е времевата извадка за м. юни 2021 г. По вертикалата се отчита време в милисекунди (10,000 ms = 10 s). Оранжевата линия е кумулативното време за реакция до получаване на първия байт информация (TTFB, Time to First Byte). Тя се формира като сбор на времената за преобразуване на име в адрес (DNS, в зелено), установяване на връзка със сървъра (синьо, не се вижда на графиката, понеже е припокрито от DNS) и самото време за получаване на отговор (в червено, почти се припокрива със интегралния TTFB резултат).

Вертикалните черти посочват различни видове грешки: розовите индикират timeout (т.е. проблеми със свързаността между сървъра и клиента), а червените показват сървърни грешки (HTTP 5xx, изтекъл сертификат и т.н.).

Поуката от историята? Понякога хостинг компаниите предлагат лоша стока, също както търговецът на пазара понякога продава развалени плодове. Но въпреки че всеки ще се върне и ще потърси сметка на продавача на развалените плодове за лошото качество на стоката му, незадоволителното качество на хостинг услугите явно остава незабелязано.

Вие (адресирам собствениците на сайтове и онлайн магазини, които си плащат за тази услуга), сте длъжни да следите за нейното качество, защото тя отразява вашата репутация и губи времето на вашите клиенти. Изисквайте го от хостинг компанията. Цената на услугата не е оправдание за нейното (недостатъчно добро) качество.

Съществуват различни начини да се следят важни параметри на хостинг услугата — и безплатни, и платени. Потърсете ги. Ако не знаете как да ги намерите — попитайте.

АКО НАПИСАНОТО ВИ ДОПАДА…

Абонирайте се за моя блог!

Ще получавате съобщение, когато публикувам нова статия. Можете да се отпишете по всяко време.

Email адрес

Подобни статии