За мен и BVI Ltd.

Работещи решения. Реални резултати.

Малко предистория

Къде се намирам и как стигнах дотук

Както пише и на заглавната страница на сайта — „Екипът, това съм аз.“ Въпреки че се облягам на широките плещи на различни компетентни хора за различни аспекти на поддръжката на онлайн бизнеса, Вие — евентуалните бъдещи клиенти на BVI — ще работите с мен:

Преди да започна да работя за себе си, близо 10 години се занимавах с продажба на професионална телевизионна техника. Комфортна работа, голяма заплата, допълнителни придобивки, служебен автомобил, много пътувания в чужбина и т.н. Огромният недостатък на този тип търговия обаче беше, че нещата се случваха в съвсем различен порядък спрямо това, което намирах за интересно. От една страна, предлагането на такива стоки е относително ограничено: фирмите, които произвеждат достатъчно качествена техника, подходяща за използване 24/7/365 за водене на телевизионна програма, създаване на новини и продукции и т.н. не са чак толкова много. От друга, възможните клиенти за този тип стоки също са много малко: телевизиите в България, които работят на подходящото ниво и имат нужните приходи и финансиране за закупуване на същата тази качествена техника, се брояха на пръстите на ръцете.

Резултатът беше, че в продължение на цяло десетилетие, всяка година моята работа беше да подпиша едни 5-10 договора и да доставя определен брой кашони стока до складовете на едни и същи 5-10 клиента. Колкото и опит да бъде натрупан, усилията не могат да се приложат върху по-широк кръг потребители, защото такива просто не съществуват. Въпреки че не ми излезе гърбица от работа, ме смущаваше това, че почти всяка дейност се вършеше еднократно и всяка следваща сделка почваше от началото.

Именно в противовес на този тип търговия, който намирах за безобразно скучен, построих моя собствен бизнес по различен начин. Той е изначално замислен и конструиран да функционира изцяло онлайн, като обслужва сравнително голяма (поне за моите разбирания) група потенциални клиенти, чиито уникални потребности може да задоволи.

Досега съм създал и поддържам три онлайн магазина, които функционират на този принцип и обслужват различни ниши. С натрупаните в този процес знания и умения започнах да помагам на други малки бизнеси като моя да стартират или да подобрят своя онлайн бизнес.

2009: Първият ми магазин — BVI Photo Video (на картинката: версия 2.0)

Първата версия на първоначалния ми проект беше създадена от нулата по мое задание от две страхотни момчета: Алекс Папратилов и Мартин Чаов. По това време все още не съществуваха готови платформи, които малките предприемачи да могат да „яхнат“. Най-модерното решение беше OScommerce, което дори тогава изглеждаше ужасно грозно, тромаво и технически овехтяло. За сравнение, първата версия на BVI Photo Video изглеждаше страхотно за времето си, зареждаше се светкавично и дори имаше екстри като интеграция с куриерските услуги на Еконт за попълване на адреса за доставка и генериране на товарителниците.

Стартирането на BVI Photo Video ме научи на много неща — как да пиша задания; как да работя с хора и да координирам работата на екип; как да тествам за грешки и да ги документирам; как да заснемам продуктите; как да пиша текстове за уеб и да правя SEO. Той ме сблъска и с ограниченията на custom платформата: зависимостта от свободното време, възможностите и интересите на разработчиците. Въпреки че двамата юнаци, които създадоха BVI Photo Video по мое задание, дадоха всичко от себе си, животът се намеси: и двамата бързо натрупаха много опит и познания в своето поприще, и израстнаха в служебната йерархия, което означаваше, че имаха все по-малко свободно време и мотивация да продължат да работят по моята платформа.

2011: Втори опит — магазин DC Power

Усещайки накъде отиват работите с разработката и поддръжката на BVI Photo Video, по време на разработката на втория ми магазин — DC Power — от самото начало заложих на отворена платформа с разнообразни разширения и графични теми: WordPress с един вече несъществуващ eShop плъгин за e-commerce и графична тема от Divi.

Тази платформа ми даде нужната самостоятелност и възможност да я променям по свое желание, но доведе със себе си собствен набор проблеми, свързани с поддръжката и скоростта на зареждане на страниците. Затова постепенно се видях принуден да се науча да разбирам как функционира WordPress и как трябва да се оптимизира един сайт на тази платформа, за да изглежда добре и да се зарежда бързо.

2013: Преминаване към собствено управление на хостинга

Администрирайки собствените си сайтове и търсейки начини да ускоря тяхното зареждане, започнах да се сблъсквам с ограниченията на хостинг услугите. По това време пазарът на хостинг услуги в България беше изключително скучен и еднообразен: немалък брой компании се конкурираха в това да предлагат по няколко вида „споделени“ планове — услуги, при които върху един сървър са накачулени огромно количество сайтове (стотици, понякога и хиляди), и всеки от тях има стриктно ограничение върху потреблението на RAM и процесорно време. Ако някой от сайтовете се товари с много трафик по някаква причина (примерно, някой във Facebook е публикувал линк към него и той по някаква причина е станал много популярен за кратък период от време), всички останали сайтове на същата машина страдат от лоша производителност.

През късната есен на 2013 г. Еконт организираха еднодневен семинар, посветен на проблемите на електронната търговия, и една от лекциите беше посветена на представянето на един нов вид услуга — Cloud VPS. Идеята на този тип услуга е, че хостинг доставчикът предоставя плаващ достъп до голям набор ресурси: процесорни ядра, памет и дисково пространство, а потребителят на услугата определя сам границите на своето потребление и може лесно и динамично да ги променя. Тогавашният CTO на host.bg Сокол Соколов изнесе много добра презентация на услугата и много лесно можа да ме убеди, че се нуждая от именно такава платформа.

Недостатъкът на VPS услугите е, че конфигурирането, администрирането, оперативната поддръжка, архивирането на данните и защитата на всяка виртуална машина пада върху потребителя. Хостинг доставчикът само се грижи „желязото“ да функционира правилно и интернет връзката да не пада.

Наложи се да пожертвам няколко месеца време да опресня познанията си по Linux администриране и да придобия нужната увереност, но в крайна сметка от средата на 2014 г. досега аз успешно хоствам своите сайтове на виртуална машина, която съм конфигурирал и администрирам сам. Снимката по-горе не е случайна — това е един миниатюрен сървър на Hewlett-Packard, какъвто си купих декември 2014 г. и използвам като тестова машина и до днес. Ако сте мой клиент и за нуждите на съвместната ни работа съм вдигнал staging версия на вашия сайт, то тя се намира върху това кубче с размери 30×30×30 см., поместено на два метра от моето бюро.

2016: Трети опит — Beardsome

Третият магазин, който създадох, беше с най-тясната аудитория от всичко, което бях правил до момента: той предлагаше продукти за грижа за брадата. Модата на брадите „поникна“ в България някъде през 2015 г. и в началото беше много трудна за задоволяване, което означаваше, че пред мен се отваря нова ниша. По това време разработката и добавянето на функции към BVI Photo Video практически беше спряла, а комбинацията WordPress+eShop на DC Power имаше твърде много ограничения. И двата сайта страдаха от липсата на т.н. responsive mobile дизайн, който започна да набира популярност с идването на смартфоните. Беше ми нужна нова платформа, и я намерих в лицето на OpenCart.

За функциите, предимствата и недостатъците на OpenCart мога да напиша цяла книга, затова няма да ги коментирам тук. Важното в случая е, че тази платформа отговаряше на моите нужди и след като Beardsome заработи през декември 2015 г., през следващите няколко месеца мигрирах и BVI Photo Video, и DC Power върху нея. Това значително опрости моята работа, понеже за пръв път стана възможно да оперирам всичките си магазини по един начин, а не да се съобразявам с особеностите и ограниченията на всяка от платформите.

От 2017 до днес

Към момента на писане на този текст (май 2021 г.) всичките ми сайтове се хостват на виртуална машина, която администрирам сам. В близките месеци ми предстои миграция към собствено „желязо“ — закупен от мен сървър, който ще бъде поместен в новия дата център на Equinix в София (SO2). Неговите ресурси (16 процесорни ядра с 32 нишки, 128GB RAM и 1.5TB SSD дисково пространство) ще ми позволят допълнително да ускоря зареждането на своите сайтове и ще ми даде възможност да предлагам хостинг услуги на клиентите, които търсят стабилност и бързина за своите сайтове, но не разполагат с времето и необходимите технически познания да администрират сайтовете си като мен.

Добавено септември 2021 г.: миграцията е осъществена и сайтовете се зареждат от новия сървър.

Онлайн магазини за други клиенти, консултации, Наредба Н-18…

Опитът, който натрупах при създаването, оперирането и администрирането на моите магазини ме доведе малко неочаквано за самия мен до едно положение, в което се оказах способен да съветвам и помагам на други малки търговци, които търсят начин да предлагат своите стоки в интернет, но не знаят откъде да започнат и как да дефинират това, което искат. Моят подход е уникален, понеже мога да се поставя едновременно на страната на самия търговец, да вникна в неговите процеси, възможности и ограничения, и на страната на разработчика — да преценя кое е подходящото техническо решение, което най-добре би свършило работа.

Създаването на e-commerce сайтове вече е голяма и самостоятелна индустрия, и дори само в България има много способни дизайнери и програмисти, които могат да впрегнат функциите на една платформа с отворен код, или да изработят custom решение по задание на клиента. Но тяхната сфера на компетентност стига дотам. За да си свършат работата ефективно, трябва някой да им постави изискванията по правилен и разбираем начин, понеже те не разбират бизнеса.

Има и хостинг доставчици, които могат да предложат бързи и евтини хостинг решения за онлайн магазини. Но тяхната ежедневна работа е да се грижат за изправността на машините. Отново трябва да има някой, който да поставя изисквания към тях по правилен и разбираем начин, понеже разбирането на бизнеса на потребителите им е извън тяхната сфера на компетентност.

Междувременно държавата също осъзна, че онлайн търговията е набрала внушителна инерция и рязко се заинтригува от възможностите да регулира и контролира този нов вид бизнес. Работата на данъчната администрация е да събира данъците от него, а не да го разбира (тук нарочно няма да употребя израза „сфера на компетентност“).

Оказва се, че такива хипопотами като мен — които хем се явяват потребители на платформи, хем са що-годе наясно с техническите и креативни изисквания към тяхното създаване и експлоатиране, хем заради лична необходимост са запознати с правните и данъчно-счетоводните аспекти на водене на бизнеса, са рядкост. Последните 3 години аз отделям значителна част от своето време да си сътруднича с начинаещи и вече работещи онлайн търговци, като създавам или модифицирам техните сайтове съгласно конкретните им нужди и ги консултирам по въпроси, свързани с воденето на бизнеса и спазването на законодателството в тази област — GDPR, Наредба Н-18 на НАП и т.н.

Нещата, които не мога да правя

От тази статия е важно да разберете не само какви са моите умения и възможности, но и какви са моите ограничения.

Въпреки големия ми опит и познания в сферата на търговията, администрацията на онлайн платформи и хостинг дейностите, аз също имам своите лимити. Аз не съм графичен дизайнер и не мога да създам максимално красив и функционален онлайн магазин от нищото, както направиха това за мен двете момчета, които споменах в началото на статията. Вместо това, аз разчитам на значителните възможности на съществуващите платформи с отворен код OpenCart и WordPress+WooCommerce и ги адаптирам за вашите нужди чрез добавянето на необходимите модули, теми и разширения, които най-вероятно ползвам сам за свои нужди, понеже в крайна сметка моята дейност не се различава съществено от дейността на моите клиенти.

През последните 5 години съм изработил над 30 сайта за мои клиенти и съм консултирал и/или подпомогнал със стартирането или преконфигурирането на десетки други сайтове, собственост на други малки предприемачи в България, Румъния, Германия и други европейски държави. Ще се радвам, ако мога да помогна и на вас!

Нека работим заедно

Готови ли сте да стартирате своя бизнес онлайн?